Victor Negrescu, europarlamentar PSD: ”Cu capul plecat spre bugetul european” (OPINIE)

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: ”Cu capul plecat spre bugetul european” (OPINIE)
Victor Negrescu
Publicat: 17/07/2020, 12:50
Actualizat: 17/07/2020, 12:56

La finalul acestei săptămâni are loc un nou Consiliu European în care se va discuta despre viitorul buget european și despre planul de relansare economică. Diviziunile încă sunt substanțiale între statele membre, în special în privința sumelor alocate ca și granturi și condiționalităților impuse privind cheltuirea banilor europeni. Ultima propunere de buget avansată de președintele Consiliului European, Charles Michel, deși menține volumul financiar pentru planul de relansare, conține tăieri substanțiale din bugetul multianual european. Proiectul propus pentru discuții nu diferă foarte mult de varianta respinsă la începutul anului de liderii europeni și ridică multe probleme de concepție, cu riscuri ridicate pentru țara noastră. Practic, se externalizează fondurile din bugetul european pentru un plan de relansare limitat în timp și mai greu de accesat pentru state cu o capacitate redusă de absorbție, cum din păcate este cazul României.

Dar nu o să auziți aceste lucruri din partea celor care reprezintă România în aceste negocieri. Tot ce se va transmite public va fi de o banalitate absolută, deși legea care reglementează domeniul afacerilor europene este clară și prevede obligativitatea dialogului cu celelalte instituții, precum și nevoia unei comunicări publice transparente. Reamintesc faptul că atunci când eram ministru al afacerilor europene transmiteam frecvent rapoarte Parlamentului și prezentam direcțiile de urmat – era o atitudine de normalitate și deschidere, care ar trebui să fie regulă. Revenind, România merge la aceste negocieri, din nou, fără o strategie. Reprezentanții României sunt bucuroși că, deși nu au făcut nimic, formula Comisiei Europene a generat o alocare de 33 de miliarde de euro în planul de relansare pentru România, și se mulțumesc cu atât – deși am putea comenta formula, uitându-ne la indicatorii folosiți și la faptul că țara noastră abia acum începe să resimtă impactul real al crizei COVID-19, fără ca actuala situație să fie luată în calcul în distribuția inițială a sumelor. Aici ar fi trebuit să intervină capacitatea de negociere a României.

Rezultatul probabil al acestor negocieri din Consiliul European (care, dacă nu se vor finaliza zilele acestea, cu siguranță se vor închide în următoarele săptămâni), va fi menținerea sumei alocate pentru relansare, dar cu o cotă mai mare de împrumuturi, în timp ce în viitorul buget european vor fi scăderi în privința anvelopei bugetare acordate țării noastre. România are, pentru actualul buget, alocate spre 50 de miliarde de euro, în diferite forme, cu posibilitate de extindere prin formula N+3. O spun cu dezamăgire, dar este foarte probabil că o să primim mai puțin. Evident, o să fim anunțați, de către reprezentanții noștri, de victoria României, însumându-se, nejustificat, alocările din bugetul european cu cele din planul de relansare. Important însă va fi să ne uităm dincolo de aceste cifre la alte elemente esențiale, mai exact la creșterea contribuției la bugetul european, la timpul limitat de accesare a fondurile de relansare (fără nicio regulă N+3), la noile taxe europene aplicate multor operatori economici din țară sau la faptul că o parte din sume vor trebui rambursate. Detaliile contează, dar cum nu se va pune accent pe ele, vor deveni probleme pe care probabil “alții” vor fi nevoiți să le rezolve.

România pierde, din nou, prin atitudinea auto-suficientă a unor actori politici și pseudo-experți guvernamentali. Ar fi fost atât de simplu să te consulți cu toți cei care știu subiectul și să faci echipă pentru România. Țara noastră are o ocazie importantă să își joace cartea pentru a negocia alocări suplimentare, dar și să împingă înainte câteva elemente esențiale cu caracter strategic. Mai exact, putem să negociem o formulă N+3 aplicată tuturor fondurilor europene, putem să solicităm o repartizare națională a unor fonduri disponibile direct la Bruxelles (Orizont Europa sau EFSI), putem să solicităm o finanțare extra-anvelopă națională pentru anumite proiecte de interes național (ex. Laserul de la Măgurele, noile reactoare la centralele nucleare, anumite autostrăzi sau linii de cale ferată etc.) sau de dezvoltare regională (ex. Strategia Dunării, ITI Delta Dunării, ITI Valea Jiului, ITI Munții Apuseni etc.), putem să solicităm ca banii alocați României în actualul ciclu bugetar să nu fie pierduți (ex. Bulgaria a transferat din sumele din precedentul ciclu financiar în scheme de finanțare prin Banca Europeană de Investiții), și lista poate continua.

Acest plan de relansare este un efort major și benefic al UE, o expresie a solidarității concrete într-un moment de criză fără precedent, și poate reprezenta oportunitatea de consolidare a proiectului european. Fiecare stat a avut ocazia, în acest proces prelungit de dezbatere, să-și susțină cauza, prioritățile, proiectele la Bruxelles, pentru a-și sprijini cât mai bine cetățenii, economia, societatea.

Din nou, ratăm o ocazie și ne lăudăm cu o înfrângere, mințind oamenii că altele erau regulile și, eventual, că ne-a furat arbitrul. Celelalte state partenere se așteptau ca România să negocieze și ne-ar fi respectat mai mult pentru asta. Însă, noi mergem pe principiul capul plecat, sabia nu-l taie. Dar dincolo de expresia populară, poezia lui Dimitrie Bolintineanu, de unde este preluată fraza, evocă nevoia de a-ți promova drepturile și curajul de a te exprima.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Alocațiile cresc considerabil de la 1 ianuarie 2025! Cine sunt cei care vor beneficia lunar...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Adevărul despre Călin Georgescu. De ce a venit în România, de fapt
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis